Çalıştay Kapsamı
Sayısal teknolojilerin baş döndürücü bir hızla gelişimi, ticari ve sosyal hayatla birlikte güvenlik tanım ve kavramlarını da etkileyerek geleceğe dönük güvenlik bakış açılarını kökten değiştirmiştir.
Toplumsal hayatı düzenleyen ona yön verebilecek nitelikte olan verilerin dijital ortama taşınmasıyla, siber alandaki güvenlik önlemlerinin, siber tehdit ve saldırıları da önleyebilecek nitelikte olmasını da zorunlu kılmaktadır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin “Bilişim Adası” vizyonu çerçevesinde, ülkede yeni teknoloji ve inovasyon potansiyelini ortaya çıkarabilmek adına gerçekleşecek olan iş ve işlemlerde bilgi güvenliği politikalarının oluşturulması ve bunun için de hukuki çerçevenin belirlenmesi ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır. Bu bağlamda, planlanan çalıştay içerisinde bu masada Bilgi Güvenliği Politikaları ve Hukuki Çerçevenin Belirlenmesi için yapılması gerekenler başlığı ile bilişim sektörünün ihtiyaçlarına uygun ve etkin bir hukuki çerçeve oluşturulmasına katkıda bulunulması amaçlanmaktadır.
Bilgi güvenliği politikalarının ve hukuki çerçevenin belirlenmesi, her kurumun ve organizasyonun ciddiye alması gereken bir süreçtir. Bu sürecin başarılı bir şekilde yürütülmesi için de risk değerlendirmesi, politika ve standartlar ile hukuki çerçevenin belirlenmesi, eğitim ve farkındalık, izleme ve değerlendirme, sürekli geliştirme aşamaları önem arz etmektedir.
Bilgi Güvenliği Politikaları ve bu alandaki hukuki çerçevesi için dünyadaki gelişmeler dikkate alınarak belirli alanlara odaklanan ve belirli türde bilgileri koruyan yasaların ilgili ülkelerin bilgi güvenliği politikalarını anlamak için o ülkenin mevcut yasal düzenlemelerini incelemek önemlidir.
Bu masaya özellikle hukukçuların, akademisyenlerin, özel sektör ve ilgili devlet kurumlarının temsilcileri gibi çok çeşitli paydaşların katılımı beklenmektedir.
Sonuç olarak; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Bilişim Adası olarak Bilgi Güvenliği Politikaları ve Hukuki Çerçevenin Belirlenmesi için yapılması gerekenler için temel bir yol haritası oluşturulması hedeflenmektedir.