Çalıştay Kapsamı
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde bankacılık sektörü finans sisteminin en önemli bileşenidir. Fon fazlası olanlar ile fon talebi olanları buluşturan aracılık fonksiyonu haricinde, merkez bankalarının temel işlevlerini yerine getirmelerinde de rol oynayan bankacılık sisteminin önemi, küreselleşme ile daha da hissedilir olmuştur. Küreselleşme ile beraber finansal piyasaların derinleşmesi ve artan entegrasyonunda, dijitalleşme ve teknolojik gelişmeler öncülük etmiştir. Elektronik fon transferinin kolaylaşması gibi dijitalleşmeye ilişkin örnekler ile bilişim sektöründeki hızlı değişimin kendini gösterdiği sektörlerin başında bankacılık gelmektedir. Böylelikle bankacılık ve ticaret sisteminin uluslararasılaşmasındaki itici güç olan bilişimin önemi, KKTC Ufuk 2033 Bilişim Adası vizyonuyla teyit edilmektedir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kanun koyucuları başta olmak üzere, KKTC Merkez Bankası, KKTC Bankalar Birliği, Kıbrıs Türk Sanayi Odası, Kıbrıs Türk Ticaret Odası ve üniversitelerden akademisyenler KKTC’nin dünya ile entegrasyonu için çalışmalar yürütmekte ve ilgili kurumlar Türkiye’nin ana ihraç pazarı olan Avrupa Birliği’ndeki finans kuruluşları ile görüşmeler sürdürmektedirler.
Bu bağlamda; KKTC Ufuk 2033 Bilişim Adası Vizyon Çalıştayı’nda KKTC halkının refah düzeyini yükseltmek amacıyla uluslararası piyasalara erişim imkanı sağlamak, ticari engellerin kaldırılması için çözüm önerileri sunmak, artan verimlilik ve etkinlik ile “İyi Bankacılık Uygulamaları”nın (Good Banking Practices) bankacılık sektöründe uygulanmasını kolaylaştırmak, uluslararası kuruluşlarca tanınırlık ve iş birlikleri için yol haritası çizmek, finansal teknolojilerin kullanımını yaygınlaştırıp ticari işlemlerde hız ve rekabetçi güç kazanmak, uluslararası finansal sistemin dayanıklılığına katkıda bulunmak, uyum mekanizmalarının çalıştırılabilmesi için metod geliştirmek Uluslararası Bankacılık ve Ticaret Uyumlulukları İçin Yapılması Gerekenler masasının ana teması olarak belirlenmiştir.